Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Aurelio Montes jr. Winemaker of the Year 2010

Aurelio Montes jr. Winemaker of the Year 2010

07-10-2010

Aurelio Montes jr. Winemaker of the Year 2010

Chili is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest populaire ‘nieuwe wereld’ wijnlanden. In de jaren ’80 van de vorige eeuw produceerden de Chileense wijnboeren nog voornamelijk massawijnen voor lokale supermarkten. Op dat moment waren exporterende wijnhuizen in Chili op één hand te tellen. Tegenwoordig zijn dat er meer dan honderd en is de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk toegenomen.

De grondlegger van deze positieve ontwikkeling is Aurelio Montes sr. met zijn Montes Winery. Hij startte met succes een wijnbedrijf waar top kwaliteit wijnen worden gemaakt voor de internationale markt en gaf daarmee een nieuwe impuls aan de Chileense wijnbouw. Aurelio sr. wordt daardoor niet alleen door collega’s op handen gedragen, maar is ook een icoon geworden in de mondiale wijnwereld.

Uit de schaduw van zijn vader, verschijnt nu ook Aurelio Montes jr. op het toneel. Met dezelfde ambitie, zelfverzekerdheid en zijn rebelse karakter heeft deze jonge wijnmaker de potentie om tot een top wijnmaker uit te groeien. De Nederlandse Wijnkring benoemt Aurelio Montes jr. dan ook tot ‘Winemaker of the year 2010’. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn vader, die in 1995 al de titel ‘Winemaker of the year’ ontving van zijn Chileense collega’s.

De wijnmaker vertelt...

Montes Winery had de ambitie om uit te groeien tot het beste dat Chili op wijngebied kon presteren. En dat is gelukt! Montes wordt wereldwijd gezien als één van de beste en meest toonaangevende Chileense wijnhuizen.

Het wijnmaken is Aurelio senior niet met de paplepel ingegoten, zijn vader zat namelijk in de verzekeringsbranche. Aurelio voelde echter al op jonge leeftijd de aantrekkingskracht tot de natuur en het platteland, waarna ook de passie voor de wijnbouw is ontstaan. Aurelio jr. groeide echter op met het werk van zijn vader. “De complexiteit van het maken van topwijnen trok vooral mijn aandacht en die interesse is nu uitgegroeid tot mijn grootste passie.”

Viña Montes heeft vijf wijngaarden, waarvan drie in Curicó Valley en twee in Colchagua. Deze wijngaarden bieden uiteenlopende klimatologische omstandigheden en bodemtypes en zijn beplant met vele druiven variëteiten. “Wanneer je me vraagt welke wijn mijn voorkeur heeft, zal ik mijn keuze maken naar de omstandigheden van dat moment. Maar vraag je me naar welke druivensoort mijn voorkeur als wijnmaker uitgaat dan kies ik beslist voor de elegantie van één van de oudste druivensoorten van Chili, de Cabernet Sauvignon.”

De kracht van Aurelio jr. zit hem in het begrijpen van de wijngaarden waarmee hij werkt. Hij is ervan overtuigd dat ‘grote’ wijnen in de wijngaard gemaakt worden. “Van goede druiven kan ik zowel goede als slechte wijn maken, van slechte druiven kan ik alleen slechte wijn maken.” “Dat maakt me misschien wel meer een wijnboer dan een wijnmaker.”

Naar boven