Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

De houdbaarheid van geopende wijn

De houdbaarheid van geopende wijn

14-05-2014

De houdbaarheid van geopende wijn

Soms gaat een fles wijn niet in één keer leeg en het is zonde om de overgebleven wijn weg te gooien, maar wat doe je dan? Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren? En kun rode wijn langer bewaren dan witte wijn?

De rol van zuurstof bij de ontwikkeling van wijn

Als je een fles wijn opent, komt er zuurstof bij. Hierdoor ontwikkelt de wijn zich sneller. Wanneer er al een paar glazen uit de fles zijn geschonken is er in de fles meer ruimte gekomen voor zuurstof. Laat je een fles (te) lang staan dan zal de rode kleur veranderen in bruin en verandert de heldere vloeistof in een troebele vloeistof. Uiteindelijk zal de wijn ook bederven.

Ook rode wijn kun je in de koelkast bewaren

Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen op drinken, oudere jaargangen blijven iets langer goed. Wit en rosé kun je ook iets langer bewaren omdat deze in de koelkast staan. Toch is beter om deze ook binnen 3 tot 4 dagen op te drinken. Rode wijn is overigens ook goed te bewaren in de koelkast. De kou van de koelkast vertraagt het oxidatie-proces. Zorg wel dat de fles wijn mét kurk in de koelkast gezet wordt.

Bron: wijnbloggers.nl

Naar boven