Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Nieuwe stijl Zuid Afrikaanse wijnen

Nieuwe stijl Zuid Afrikaanse wijnen

28-08-2009

Zuid-Afrika produceerde de afgelopen decennia traditiegetrouw twee stijlen rode wijn. Allereerst pinotage, een kruising van pinot noir en cinsault, die in 1925 op de universiteit van Stellenbosch werd gekweekt door professor Perold.

Cinsault werd in de Kaap ook wel aangeduid als hermitage, vandaar de samenvoeging van de twee benamingen tot pinotage. De druif bewees zich in het warme Zuid-Afrikaanse klimaat als alleskunner. Pinotage heeft een relatief hoog suikergehalte, is vroeg rijp en resistent tegen ziektes. De opbrengst is echter middelmatig, waardoor in de jaren tachtig en negentig op winst beluste wijnboeren met allerlei kunstgrepen de productie opvoerden. Het resultaat bleek desastreus voor het imago van pinotage. Veel van deze wijnen roken naar verbrand rubber of op zijn minst een afvoerputje. Pas sinds kort hebben enkele jonge wijnmakers de druif een nieuwe kans gegeven. Door de rendementen juist laag te houden en de druif optimaal rijp te plukken, levert pinotage ’nieuwe stijl’ prachtige fruitige wijnen met diepgang op, die lang kunnen worden bewaard.

De andere traditionele stijl Zuid-Afrikaanse rode wijn is gebaseerd op de klassieke bordeauxdruiven cabernet sauvignon en merlot. Deze druivenrassen hebben het echter al snel te warm onder de Zuid-Afrikaanse zon. Slechts enkele producenten, die zich op de beide druiven hebben gespecialiseerd, slagen erin om met veel inspanning er mooie wijn van te maken.

Sinds kort zijn er ook nieuwe stijlen rode wijnen geïntroduceerd. Zo wordt er meer en meer cabernet franc aangeplant, dat in een blend met merlot en pinotage geweldige wijnen kan opleveren. Maar ook syrah blijkt het opvallend goed te doen op de zuidpunt van Afrika. Zelf noemen de wijnboeren deze druif liever shiraz, want die benaming blijkt uit marketingoverwegingen beter te liggen.

Australië, het land van shiraz, is immers Zuid-Afrika’s grootste concurrent. Een van de lekkerste shiraz’ die ik de afgelopen tijd mocht proeven komt van Hartenberg aan de Bottelary Road in Koelenhof, niet ver Stellenbosch. Het prachtig gelegen domein produceert al wijnen sinds 1700. Exportmanager Huibré Hoff was een tijd lang op zoek naar een geschikte Nederlandse importeur. Die heeft hij eindelijk gevonden. Wine Alliance (026-3231322) mag zich de gelukkige noemen, want de wijnen van Hartenberg zijn écht bijzonder. Vooral de shiraz met The Stork als icoon. Wij doen het iets rustiger aan met Hartenberg Estate Shiraz 2005 (€19,95). Barstensvol rijp rood fruit, bessen en pruimen met een snufje zwarte peper, ronde tannines, elegantie en een prachtige balans. Zuid-Afrika ’nieuwe stijl’ heeft de toekomst.

Bron: Telegraaf.nl

Naar boven