Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

Stokoude wijnkelder ontdekt in Kanaänitisch pal...

Stokoude wijnkelder ontdekt in Kanaänitisch paleis

25-11-2013

Stokoude wijnkelder ontdekt in Kanaänitisch paleis

Bijzondere vondst in Israël. Wetenschappers hebben een 3700 jaar oude wijnkelder in de ruïnes van een Kanaänitisch paleis ontdekt. De onderzoekers zijn al sinds 2005 bezig met het opgraven van een oud paleis in Tel Kabri, een gebied dat ooit tot het Bijbelse land Kanaän behoorde toen zij op de wijnkelder stuitte.

In de kelder staan veertig vazen die elk 50 liter sterke, maar tegelijkertijd zoete wijn herbergden. In de vaten troffen archeologen onder meer restjes honing, mint, kaneel en jeneverbessen aan. De recepten zijn vergelijkbaar met medicinale wijnen die 2000 jaar lang in Egypte gemaakt werd.

Luxe drank

Monsters van de keramische potten suggereren dat ze hielden van een luxe drank die kennelijk was gereserveerd voor banketten, aldus de onderzoekers. Onduidelijk blijft wie die banketten organiseerde. Wetenschappers hebben nog altijd geen idee wie in het paleis leefde.

Nog meer wijnvaten

Waarschijnlijk zullen de onderzoekers nog meer wijnvaten ontdekken. In de wijnkelder zijn ook twee deuren ontdekt. De één leidt naar het zuiden, de ander naar het westen. Men vermoedt dat deze leiden naar nog meer wijnkelders. Nader onderzoek, dat in 2015 zal plaatsvinden, zal moeten uitwijzen of dat zo is.

Bron: wijnbloggers, The Washington Post

Naar boven