Heeft u een vraag? 035 - 52 53 440

>Wijnpakketten Zuid-Afrika

Wijnbouw in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is met een traditie van meer dan drie eeuwen wijnbouw één van de oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld. Toch is de internationale doorbraak van recente datum. Pas na de afschaffing van de apartheid, is Zuid-Afrika echt gaan meetellen. Zuid-Afrika beschikt over zo’n 100.000 hectare aan wijngaarden en is daarmee een relatief klein wijnland. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.

De wijnbouw in Zuid-Afrika is van oudsher volledig geconcentreerd in de Kaapprovincie. De reden daarvoor is simpel, in de rest van het land is het veel te warm voor wijnbouw. In de Kaapprovincie heerst een mild Middellandse-Zeeklimaat dat ideaal is voor de druiventeelt. Overvloedige zon overdag en koele nachten. Dankzij dit grote verschil in dag- en nachttemperatuur ontwikkelen de aroma’s in de druiven zich goed.

Zuid-Afrikaanse druivenrassen

Verreweg het grootste deel van de aangeplante druivenrassen (ca 55%) is van Franse oorsprong en is wit met als belangrijkste druif de chenin blanc. Steen, zoals men de chenin blanc in Zuid-Afrika noemt, beslaat zo’n 18% van de totale aanplant. Dankzij moderne vinificatie technieken maakt men van dit vroegere 'werkpaard' tegenwoordig ongecompliceerd lekkere wijn, bestemd om jong te drinken. Andere witte soorten wijn die het aan de Kaap opmerkelijk goed doen zijn de nieuwkomers Sauvignon Blanc en de Chardonnay.

Van de blauwe druivenrassen is de cabernet sauvignon de belangrijkste, met ongeveer 14% van de aanplant, gevolgd door shiraz, pinotage, merlot en cinsaut. De pinotage is een echt Zuid-Afrikaans druivenras. Deze druif is ontstaan uit een kruising van de pinot noir en de cinsaut, die ook wel hermitage werd genoemd. In stijl varieert de wijn van fruitig tot zeer krachtig. Ondanks het unieke, uitgesproken karakter van de Pinotage is de druif nooit echt helemaal doorgebroken.

Zuid-Afrikaanse wijnpakketten vanaf € 14,50

Bij Wijnpakketten-Kopen.nl vindt u een mooi assortiment met Zuid-Afrikaanse wijnpakketten. Bij ons vindt u uiteraard alleen lekkere en zeer bekende wijnen uit Zuid-Afrika. Wat dacht u bijvoorbeeld van een Pinotage, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon of Chardonnay wijnpakketten.

Naar boven